
3 основни предимства на матчата
Share
Традиционно използван в японската чаена церемония, матчата е станал популярен и в Западния свят заради своята натурална енергия и ползи за здравето. Ето три основни предимства на матча:
1. Високо съдържание на антиоксиданти
Матчата е изключително богат на антиоксиданти, особено на катехини, които помагат за борба с оксидативния стрес в организма. Антиоксидантите са от съществено значение за неутрализиране на свободните радикали и по този начин намаляват риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и рак. Процесът на отглеждане на матча, при който растенията са покрити преди да бъдат събрани, увеличава производството на хлорофил и полезни съединения.
2. Подкрепа на метаболизма и отслабване
Друго значително предимство на матчата е, че може да помогне за увеличаване на метаболизма и поддържането на здравословно тегло. Проучвания показват, че матчата може да ускори изгарянето на мазнини и да подобри физическата издръжливост. Поради наличието на катехини, матчата може да мутира функцията на мазнините по време на физическа активност, което спомага за по-ефективно отслабване и поддържане на енергия по време на тренировки. Включването на матча в ежедневната диета, в комбинация със здравословно хранене и физическа активност, може да бъде полезно за отслабване и поддържане на желаното тегло.
3. Подобряване на умствената концентрация и енергия
Матчата съдържа уникално съчетание от кофеин и L-теанин, аминокиселина, която има успокояващ ефект. Това съчетание осигурява плавно повишаване на енергията и подобрява концентрацията без нервността, която често придружава кофеина. Много хора, които консумират матча, съобщават за повишена яснота на съзнанието и продуктивност. Традиционно, матча е използван и от будистки монаси, за да поддържат фокус и спокойствие по време на медитация.